Ceny i rezerwacja Gwarancja najlepszej oferty

11 Maj 2016

Promocja książki "Kalicińscy od kuchni"

13 maja w winiarni Cantina La Riva w Willa Port Art & Business odbędzie się spotkanie promujące książkę "Kalicińscy od kuchni". Naszymi gośćmi będą autorzy publikacji.

Spotkanie rozpocznie się o godzinie 19:00. Wezmą w nim udział: Małgorzata Kalicińska (powieściopisarka, publicystka, autorka m.in. "Domu nad rozlewiskiem"), Mirosław Kaliciński (pasjonat kuchni, autor programu "Gotowanie z dziadkiem") oraz producentka telewizyjna Katarzyna Kalicińska.

Spotkanie będzie okazją do rozmowy na temat najnowszej książki Małgorzaty Kalicińskiej - "Kalicińscy od kuchni". 

Gorąco zapraszamy do udziału w spotkaniu!

Małgorzata Kalicińska

Powieściopisarka, także dziennikarka. Absolwentka SGGW w Warszawie. Po studiach uczyła w technikum ogrodniczym w Konstancinie-Jeziornie i warszawskich szkołach podstawowych. Pracowała też w mediach. Zbierała informacje wykorzystywane w porannym programie „Kawa czy herbata?”. Współtworzyła „Forum nieobecnych” i redagowała „Żyć bezpieczniej”. Początkiem kariery literackiej Małgorzaty Kalicińskiej była inspirowana jej własną biografią powieść „Dom nad rozlewiskiem”.

Uhonorowana nagrodą księgarzy Witryna 2006 i nominacją do Nagrody Literackiej Srebrnego Kałamarza im. Hermenegildy Kociubińskiej książka biła rekordy popularności. Podobnie dwie pozostałe części sagi – „Powroty nad rozlewiskiem” (2007) i „Miłość nad rozlewiskiem” (2008). Kolejne utwory pisarki to autobiograficzne „Fiołki na trzepaku”, w których cofa się do lat dzieciństwa spędzonego na warszawskiej Saskiej Kępie, oraz „Zwyczajny facet” (2010).

Kalicińska to także autorka jedynego w swoim rodzaju przewodnika po życiu i kuchni „Widok z mojego okna. Przepisy nie tylko na życie” (2010). Na podstawie cyklu rozgrywającego się w domu na Mazurach TVP nakręciła serial z Joanną Brodzik

 

Mirosław Kaliciński

 

Z zawodowym gotowaniem zmierzył się w czasie pobytu w Stanach Zjednoczonych. Szefował przez rok w restauracji na 100 osób ucząc się profesjonalnego  25 lat temu udało udało mu się uciec z miasta. Gotowanie w wiejskim domu dało Mirosławowi nowe możliwości. 

Prowadził program „Gotowanie z dziadkiem“.  Od czterech lat prezentuje swoje przepisy w tygodniku Angora, których zbiór ukazał się w książce „Obiad w pół godziny“. Pasjonat kuchni, sam o sobie mówi: „Jaką kuchnię lubię i jaką staram się prezentować po 40 latach gotowania? Lekką, prostą i łatwą, mniej mięsa więcej warzyw. Błąd młodości nadużywanie przypraw, mam zdecydowanie za sobą. Jak mawiają francuzi skromność jest domeną dobrego stylu. Używając skojarzeń malarskich blisko mi do impresjonizmu.”

WIOSENNE RABATY   Czytaj więcej

Dołącz do nas i oszczędzaj!

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki.

OK, zamknij