11 Maj 2016
Promocja książki "Kalicińscy od kuchni"
13 maja w winiarni Cantina La Riva w Willa Port Art & Business odbędzie się spotkanie promujące książkę "Kalicińscy od kuchni". Naszymi gośćmi będą autorzy publikacji.
11 Maj 2016
13 maja w winiarni Cantina La Riva w Willa Port Art & Business odbędzie się spotkanie promujące książkę "Kalicińscy od kuchni". Naszymi gośćmi będą autorzy publikacji.
Spotkanie rozpocznie się o godzinie 19:00. Wezmą w nim udział: Małgorzata Kalicińska (powieściopisarka, publicystka, autorka m.in. "Domu nad rozlewiskiem"), Mirosław Kaliciński (pasjonat kuchni, autor programu "Gotowanie z dziadkiem") oraz producentka telewizyjna Katarzyna Kalicińska.
Spotkanie będzie okazją do rozmowy na temat najnowszej książki Małgorzaty Kalicińskiej - "Kalicińscy od kuchni".
Gorąco zapraszamy do udziału w spotkaniu!
Powieściopisarka, także dziennikarka. Absolwentka SGGW w Warszawie. Po studiach uczyła w technikum ogrodniczym w Konstancinie-Jeziornie i warszawskich szkołach podstawowych. Pracowała też w mediach. Zbierała informacje wykorzystywane w porannym programie „Kawa czy herbata?”. Współtworzyła „Forum nieobecnych” i redagowała „Żyć bezpieczniej”. Początkiem kariery literackiej Małgorzaty Kalicińskiej była inspirowana jej własną biografią powieść „Dom nad rozlewiskiem”.
Uhonorowana nagrodą księgarzy Witryna 2006 i nominacją do Nagrody Literackiej Srebrnego Kałamarza im. Hermenegildy Kociubińskiej książka biła rekordy popularności. Podobnie dwie pozostałe części sagi – „Powroty nad rozlewiskiem” (2007) i „Miłość nad rozlewiskiem” (2008). Kolejne utwory pisarki to autobiograficzne „Fiołki na trzepaku”, w których cofa się do lat dzieciństwa spędzonego na warszawskiej Saskiej Kępie, oraz „Zwyczajny facet” (2010).
Kalicińska to także autorka jedynego w swoim rodzaju przewodnika po życiu i kuchni „Widok z mojego okna. Przepisy nie tylko na życie” (2010). Na podstawie cyklu rozgrywającego się w domu na Mazurach TVP nakręciła serial z Joanną Brodzik
Z zawodowym gotowaniem zmierzył się w czasie pobytu w Stanach Zjednoczonych. Szefował przez rok w restauracji na 100 osób ucząc się profesjonalnego 25 lat temu udało udało mu się uciec z miasta. Gotowanie w wiejskim domu dało Mirosławowi nowe możliwości.
Prowadził program „Gotowanie z dziadkiem“. Od czterech lat prezentuje swoje przepisy w tygodniku Angora, których zbiór ukazał się w książce „Obiad w pół godziny“. Pasjonat kuchni, sam o sobie mówi: „Jaką kuchnię lubię i jaką staram się prezentować po 40 latach gotowania? Lekką, prostą i łatwą, mniej mięsa więcej warzyw. Błąd młodości nadużywanie przypraw, mam zdecydowanie za sobą. Jak mawiają francuzi skromność jest domeną dobrego stylu. Używając skojarzeń malarskich blisko mi do impresjonizmu.”